Recaizade Mahmut Ekrem, Sami Paşazade Sezai ve Nabizade Nazım edebiyatımızda realizmin ilk temsilcileridir.
o Muallim Naci dışındakiler Batı ve Batı edebiyatı yanlısıdırlar. Muallim Naci, Divan şiirini savunur, ötekilerden farklı olarak şiirlerinde yalın bir dil kullanır.
o Tanzimat edebiyatının I. dönemi ile II. dönemi arasında sanatçıların sanat anlayışları, işledikleri konular açısından önemli farklılıklar vardır.
o Siyasal koşulların ağırlığı ve baskılar yüzünden II. dönem sanatçıları siyasal ve toplumsal konularla İlgilenmemişlerdir.
o Eserlerinde toplum sorunlarına pek yer vermemişlerdir.
o I. dönemdeki halka, topluma yönelme eğilimi yerini "sanat için sanat" anlayışına bırakır.
o Eserlerde kişisel konular, aşk, doğa işlenmiştir. Romanlarda kölelik, cariyelik ve yanlış Batılılaşma konuları ele alınmıştır.
o Sanatçılar Divan edebiyatına karşı Batı edebiyatını savunmuşlar ve örnek almışlardır.
o Şiirde içerik ve biçim yönünden önemli yenilikler gerçekleştirilmiştir. Şiirin konusu genişletilmiştir; yaşamdaki her güzel şeyin şiirin konusu olabileceği görüşü benimsenmiştir. Yokluk, hiçlik, ölüm, sevinç gibi soyut konular işlenmiştir.
o Tanzimat'ın ikinci döneminde romanda realizmin, şiirde romantizmin etkisi görülür.
o Tiyatro türünde çok sayıda eser yazılmıştır.
o II. dönemde gazetecilik yoktur.
II. DÖNEM TANZİMAT EDEBİYATININ TEMSİLCİLERİ:
o RECAİZADE MAHMUT EKREM
o SAMİPAŞAZADE SEZAİ
o NABİZADE NAZIM
o ABDÜLHAK HAMİT TARHAN
o MUALLİM NACİ
Yorum Yap